Hovedpine hos børn og unge

Hovedpine kan begynde allerede i 6-7 års-alderen, og hyppigheden af hovedpinerne stiger indtil teenage-alderen, hvor op mod to tredjedele oplever regelmæssige hovedpiner (mere end en gang om måneden).

Hovedpine er et af de mest almindelige smertesymptomer hos børn. Når et barn lider af tilbagevendende hovedpine, påvirker det barnets skolegang og fritid. Det kan for eksempel betyde, at barnet ikke trives, skal sygemeldes eller bliver væk fra sociale aktiviteter.

Der findes forskellige typer af hovedpine hos børn. De almindeligste er spændingshovedpine, migræne og nakkehovedpine. Børn kan godt være plaget af mere end én slags hovedpine, og varigheden af hovedpiner er ofte kortere hos børn end voksne. Efterhånden som barnet bliver ældre, antager hovedpinen samme kendetegn som hos voksne.

Det er ikke ualmindeligt, når et barn kommer til behandling hos en kiropraktor, at barnet har lidt af hovedpine i det meste af et år, fordi børn er mere fleksible og kan kompensere for nedsat funktion ved at bøje i andre led.

Hovedpiner hos børn er som regel ufarlige. Det er yderst sjældent, at der er tale om alvorligere sygdomme.

Der kan være en eller flere årsager til, at et barn lider af hovedpine. Nedenstående er nogle af de hyppige hovedpineårsager, der ses hos de børn, der går til kiropraktor:

Hovedpiner i forbindelse med nakke- og ryg problemer

  • Barnet kan udvikle hovedpine grundet fastlåste nakkeled og nedsat bevægelighed i dele af nakken, som kan påvirke nerver, ledbånd og muskler i nakken. Barnet kan også have problemer med ryggen, som gør at barnets bevægelser ændres, hvilket kan betyde, at der opstår anspændthed og kompensation i nakken, som kan betyde at en hovedpine udvikler sig.
  • Børn kan også udvikle hovedpine, hvis de sidder let foroverbøjet med nakken. Det gør børn fx foran computeren, tv’et eller mobilen, og det kan betyde at barnet udvikler nakkesmerter, som også kan forøge risikoen for at udvikle hovedpine.
  • Børn og unge med nakkeproblemer lider oftere af hovedpine end børn og unge uden nakkeproblemer.

Hovedpiner efter ulykker

  • Tilbagevendende hovedpine hos et barn kan også skyldes, at barnet på et tidligere tidspunkt er kommet til skade med ryggen, nakken eller hovedet. Hvis ulykken ikke kræver akut undersøgelse på fx skadestue, kan barnet gå med det, der kan være begyndelsen til et nakkeproblem, som gradvist kan forårsage nedsat funktion og anspændthed. Dette kan være en årsag til, at barnet senere begynder at udvikle kroniske hovedpiner og/eller migræne.

Hovedpine afledt af medicin

  • Forbruget af håndkøbsmedicin for hovedpine er relativt højt, især blandt teenagere. Når man tager tabletter for hovedpine er der en risiko for, at de kan give hovedpine, hvis man udvikler et overforbrug. Hvis man tager medicin for hovedpine i mindst 15 dage om måneden, og har gjort det i over 3 måneder, så defineres det som overforbrug, og det kan give hovedpine i sig selv.

Nedenfor kan du læse om symptomer.

Under fanen ”Indblik” kan du læse mere om, hvordan en kiropraktor vil diagnosticere og behandle dine smerter, og hvad du selv kan gøre.

Symptomer

Kontakt din kiropraktor eller en specialist, hvis dit barn oplever nogle af følgende symptomer:

Nakke-udløst hovedpine

  • Barnets hovedpine forværres eller fremkaldes af bestemte nakkestillinger eller nakkebevægelser.
  • Barnet har nedsat bevægelighed i bestemte retninger.
  • Barnet hr ondt eller føler, at nakken er spændt, når barnet bevæger hovedet.

Alarmerende symptomer

Du bør være ekstra opmærksom ved alarmerende symptomer og søge hjælp, hvis dit barn oplever nogle af følgende symptomer:

  • Barnet vågner om natten med forværring af hovedpine.
  • Barnet får svært ved at styre øjenbevægelser eller tale.
  • Barnet virker som om vedkommende ikke ”forstår/kan høre” hvad man siger.
  • Hvis hovedpinerne bliver mere konstante.