Diskusprolaps - En diskusprolaps kan være et smertehelvede

Rigtig mange mennesker døjer med ondt i ryggen og i nogle tilfælde skyldes det en diskusprolaps som er en udposning på en af de bruskskiver (diskus), der sidder mellem ryggens knogler. Prolapsen opstår som en del af den naturlige aldringsproces, men kan også skyldes en overbelastning.

Smerter i ben og arme

En prolaps kan være fuldstændig symptomfri og aldrig give anledning til symptomer. Men hvis prolapsen sidder uheldigt, kan den medføre smerter og i nogle tilfælde irritere en af de nerver, der går fra ryggen ud til benene. Hvis den gør det, mærker du prolapsen som smerter, der stråler fra lænden og videre ned i ballen og i benet, typisk til under knæet.

Hvis du får en diskusprolaps i den øverste del af rygsøjlen, kan du få smerter, der stråler ud i armen eller i et bånd rundt om brystet. De udstrålende smerter beskrives ofte som brændende, prikkende og stikkende smerter.

Hvis en af de nerver, der udgår fra ryggen påvirkes kraftigt vil smerterne i armen eller i benet ofte overgå smerterne i ryggen. I enkelte tilfælde optræder smerterne kun i benet eller armen, og mærkes altså ikke, der hvor smerten kommer fra. Nogle kan også få føleforstyrrelser og nedsat kraft i benene, som et resultat af trykket på nerven.

Et ukompliceret forløb - i de fleste tilfælde

Prolapsforløb kan være meget smertefulde og funktionshæmmende, men har i langt de fleste tilfælde et ukompliceret forløb.

Det er sjældent, at der er brug for akut behandling, men det kan ske, at diskusprolapsen udvikler sig særlig hurtigt eller massivt påvirker flere nerver. I så fald kan det medføre problemer med at kontrollere vandladning og/eller afføring eller give føleforstyrrelser i skridtet, lammelser eller voldsomme smerter. I disse situationer skal man straks opsøge en læge.

Kiropraktorens behandlingstilbud til patienter med diskusprolaps:

  • Hurtig igangsætning af et forløb med fire konsultationer fordelt over to måneder.
  • Herudover kan kiropraktoren anbefale flere konsultationer
  • Forløbet består af: Undersøgelse, diagnostik, rådgivning, smertehåndtering, øvelsesvejledning og opfølgning.
  • Kiropraktoren melder tilbage til din læge.

FAKTA

  • De fleste som har en prolaps ved det ikke selv.
  • Diskusprolapser opstår som en del af de naturlige slidforandringer i ryggen.
  • Ca. fire procent af den danske befolkning får diskusprolaps med symptomer på nervetryk/irritation 1-2 gange i løbet af livet.
  • Ca. 90 procent af patienter med diskusprolaps oplever bedring efter 6-8 uger.
  • Man kommer sig hurtigere, hvis man undgår at blive helt inaktiv, derfor skal du så vidt muligt og i det omfang du overhovedet kan, fx fortsætte med at arbejde.