Diskusprolaps - Sådan bliver du undersøgt for diskusprolaps

Inden selve undersøgelsen vil behandleren tale med dig og spørge ind til, hvor du mærker smerterne, hvor længe det har stået på, og om du har ændret kraft i benene eller ændret blære- og tarmfunktion. Desuden bliver du spurgt, om du har besvær med dine almindelige dagligdags aktiviteter.

Ved selve undersøgelsen bliver du bedt om at klæde dig af til undertøjet, da en del af undersøgelsen ikke kan lade sig gøre med bukser og trøje på.

Ændret holdning og muskelkraft

Måden du står på, kan være ændret på grund af smerterne, hvorfor behandleren vil starte med at kigge på din krops holdning. Behandleren vil også undersøge, hvor langt du kan bøje kroppen, og der udføres forskellige tests for evt. at finde årsagen til smerterne, men også for at for at finde bevægelser, der lindrer dem. Muskelkraft i benene kan være påvirket, når en prolaps påvirker en nerve, derfor vil du blive bedt om at gå på henholdsvis tæer og på hælene samt at lave en dyb knæbøjning for at teste kraften. For yderligere at undersøge om nerven er påvirket, undersøges reflekserne med en reflekshammer. Følesansen kan ligeledes være påvirket ved irritation eller tryk på en nerve.

Er nerven påvirket?

Hvis en nerve, der er klemt eller irriteret, bliver udsat for et ekstra stræk, vil smerterne ofte komme igen. Derfor tester man også det, enten hvor du sidder eller ligger ned. Det ene ben strækkes i knæet og bøjes i hoften. Det vil i nogle tilfælde forværre de smerter, du mærker fra ryggen og ned i benet og dermed bekræfte, at nerven er klemt eller irriteret.

Hvis du oplever problemer med at tømme blæren eller tarmenes funktion, vil lukkemusklen også blive undersøgt.

Man kommer sig normalt godt

Konklusionen på undersøgelsen og den efterfølgende plan vil afhænge af de samlede resultater af undersøgelsen.

Man kommer sig normalt godt efter en diskusprolaps uden operation. Operation kan komme på tale, særligt hvis der er betydelige lammelser eller blære/tarm-problemer.

Fakta

Hvis du har en akut diskusprolaps i lænden, kan du få tilbudt et behandlingsforløb hos kiropraktoren. Det er lavet med udgangspunkt i faglige retningslinjer og du får således et lidt større offentligt tilskud end til andre behandlinger hos kiropraktoren. Tal med din kiropraktor om dette.