Hovedpine, nakke-udløst hovedpine

Der er stor forskel på symptomerne på forskellige former for hovedpine, og de behandles forskelligt alt efter hvor smerten befinder sig, derfor er det en god idé at gøre sig klart, lige præcist hvor du mærker smerten, når du har hovedpine. Det skønnes, at næsten hver femte, der har hovedpine regelmæssigt, lider af den type hovedpine som kaldes den nakke-udløste-hovedpine.

Hvis din hovedpine primært mærkes i den ene side af nakken, det vil sige, du primært har ondt i højre eller venstre side, og primært i baghovedet, så er der højst sandsynligt tale om den nakke-udløste-hovedpine.

Det, du mærker, er at hovedpinen typisk forværres eller fremkaldes af bestemte nakkestillinger eller nakkebevægelser, og der er nedsat bevægelighed af nakken i en bestemt retning. Du kan altså have ondt eller føle dig spændt i nakken, når du bevæger hovedet.

Ofte kaldes den nakke-udløste hovedpine for spændingshovedpine, men det er misvisende, da det er navnet på en anden type hovedpine, og de to typer er markant forskellige – begge kan dog være kombineret med nakkesmerter, mens andre symptomer er helt forskellige, og behandlingen er derfor også forskellig. Du kan læse om her om: spændingshovedpinen.

Årsager

Man ved ikke altid præcist, hvad der udløser nakke-udløst-hovedpine, det er ofte en kombination af mange ting.

Erfaringen viser, at meget stillesiddende og statisk arbejde, kan være en grund. Desuden kan hovedpinen udløses, hvis man føler sig meget presset eller er stresset. Rygning, alkohol, forkert/for høj hovedpude, og at man sover på maven kan også være blandt årsagerne.

Det menes, at smerterne stammer fra ’irritation’ eller ’låsninger’ de små led i den øvre del af nakken hvilket kan give muskelspændinger og hovedpine.

Hvordan stilles diagnosen?

Hvis du vælger at søge behandling, vil en så præcis sygehistorie som muligt være afgørende for, at kiropraktoren kan beslutte, om der eventuelt skal foretages andre undersøgelser, samt hvilken behandling, du kan tilbydes. Notér eventuelt dine hovedpineanfald i din kalender eller lav en decideret ”Hovedpinedagbog”.

Behandling

Der er forskellige behandlinger, der kan afprøves, for at finde ud af hvad, der lige netop hjælper dig. Manipulationsbehandlingkombineret med vejledning har vist sig som et særdeles effektivt middel mod den nakke-udløste hovedpine ved både at nedsætte hovedpinens sværhedsgrad, hyppigheden af anfaldene samt brugen af smertestillende medicin.

Manipulationsbehandling er en del af behandlingstilbuddet hos alle kiropraktorer.

Nye retningslinjer for behandling af hovedpine anbefalerledmobilisering (en form for manipulationsbehandling) og træningsøvelser af de dybe nakkebøjere, da det også kan reducere symptomerne ved den nakkeudløste hovedpine.

Hvad kan du selv gøre?

Hvis du er blevet undersøgt, og der ikke er fundet nogen alvorlig årsag til din hovedpine, er her nogle råd, du kan afprøve. Rådene gælder hovedpine generelt:

• Undgå alkohol og rygning.

• Undgå at spænde i nakke og skuldre. Skift hyppigt arbejdsstilling. Du kan eventuelt justere stolens indstilling et par gange i løbet af dagen. Du kan også lave lettere afspændingsøvelser i pauser, og evt tilmelde dig dagens pausegymnastik.

• Som akut hjælp kan du bruge smertestillende håndkøbsmedicin, spørg din læge eller apoteket til råds. Smertestillende medicin fjerner dog ikke grunden til at smerten opstår, og nogle former kan ved langvarig brug give hovedpine i sig selv.

Hvordan er fremtidsudsigterne?

Den nakkeudløste-hovedpine er desværre ofte en form for hovedpine der kommer af og til, men hvis du er blevet undersøgt, og der ikke er fundet nogen alvorlig årsag til dine smerter, kan du prøve at følge rådene i afsnittet ”Hvad kan du selv gøre?”.

Ofte kan det være en fordel at styrke nakkens muskulatur, men det er ikke påvist, at en form for træning generelt er bedre end en anden. Hvis du er vant til at motionere, eller ved hvad du har lyst til, er det således bare at gå i gang – det er således ikke så vigtigt, hvad du gør, bare du gør noget.

Alarmkassen

Søg straks hjælp hvis:

• du pludselig får meget kraftig hovedpine, bliver utilpas, har synsforstyrrelser, eller har problemer med at tale

• du får nedsat kraft i en eller begge arme og får besvær med at bruge dine fingre

• du får svært ved at styre dine ben.