Lyskesmerter hos sportsaktive teenagere er ret hyppige, og der kan være mange forskellige årsager. se video og læs mere på www.kiropraktorguide.dk

Lysken, lyskesmerter hos teenagere

Lyskesmerter hos sportsaktive teenagere er ret hyppige. Kroppen gennemgår en stor forandring i puberteten. Vækstspurten er i gang og kønshormonerne er aktive. Denne anatomiske og fysiologiske forandring giver stærkere muskler, men da knoglerne modner langsommere, kan der være risiko for nogle særlige aldersrelaterede lyskesmerter. Derfor kan der opstå en del overbelastningsskader og skader i lyskeregionen hos teenagere.

Årsager

Lyskesmerter kan have mange forskellige årsager, og nogle gange skal problemet findes et andet sted end i selve lysken. Dårligt fungerende led i hofte, knæ, lænd eller bækken kan give lyskesmerter. I nogle tilfælde kan lyskesmerter skyldes en forstrækning eller skade i dele af lysken, fx på en af de store muskler på indersiden af låret. Smerterne beskrives typisk som ’det er kommet snigende’ eller, at de er opstået efter belastning, men de kan også opstå akut.

Lysken er et komplekst område, og det kan kræve en nærmere undersøgelse for at få afdækket hvad der er galt, hvor smerterne kommer fra, og hvad der kan gøres.

Hvordan stilles diagnosen?

Din kiropraktor vil først spørge dig, hvad der skete, da skaden opstod, og hvor længe, du har haft smerterne. Yderligere vil du blive spurgt om, i hvilke situationer smerterne forværres. Selve undersøgelsen vil bestå af forskellige standardiserede tests, hvis mål er at finde ud af, hvor smerten præcist kommer fra.

Billeddiagnostik foretages når det vurderes nødvendigt, og kan være med til at vurdere skadens omfang.

Ved mistanke om afrivning af muskelfæster kan en røntgenundersøgelse dog være tilstrækkelig. I mange tilfælde sidder skaderne i overgangszonen mellem muskler og knogler, hvor vækstzonerne sidder, uden der er sket en afrivning af vækstzonen.Ultralydsscanning er en bedre metode til at se denne type af skader. Ved mistanke om større muskelafrivninger henvises der til MR-scanning.

Behandling

Behandlingen af denne type skader foregår ved konservativ behandling, hvis der ikke er tale om afrivninger. Der holdes pause fra al sport, så længe der genoptrænes.

Lyskeskader behandles efter et program, som kiropraktoren tilrettelægger. Det betyder, at der skal gennemføres et genoptræningsforløb som både består af en såkaldt passiv genoptræning, hvor kiropraktoren fx udfører tværfibermassage, manipulation af bækkenet, samt aktiv genoptræning, hvor patienten selv skal lave øvelser, de består typisk af særlige øvelser for det beskadigede område, samt mere generelt stabiliserende øvelser for lænd og bækken, kombineret med balanceøvelser.

Muskelafrivninger skal vurderes af en ortopædkirurg med speciale inden for netop dette område. Behandlingen består af kirurgi derefter genoptræning.

Hvad kan du selv gøre?

Hvis smerterne er kommet snigende over tid, vil det være klogt at holde pause fra aktiv sport i en periode, for at se, om smerterne forsvinder af sig selv. Hvis de ikke gør det, kan du opsøge din kiropraktor for videre undersøgelse.

Er smerterne kommet akut under udførelse af sport, eller ved fx et styrt, bør du ikke se tiden an, men straks få det undersøgt.

Hvordan er fremtidsudsigterne?

Lyskeskader er ofte særdeles langvarige. Alt for tit søges behandling langt henne i forløbet uden, at teenageren har holdt pause fra sport. Det kan forlænge behandlingen.

Hvis der gennemføres en kvalificeret og disciplineret behandling og genoptræning, vil der som oftest ikke være følger efter endt genoptræning.

Tidsmæssigt varer det typisk mellem 3 – 6 måneder inden aktiv sport kan genoptages. I svære tilfælde kan der gå op til et år, og så er der stadig ingen garanti for at der ikke er mén.