• Ryg, Diskusprolaps

  I samarbejde med Alice Kongsted, kiropraktor, ph.d.; Lone Kousgaard, kiropraktor

  En diskusprolaps er en udposning på en af de bruskskiver (diskus), der sidder mellem ryggens knogler. Diskusprolapser opstår som en del af de naturlige slidforandringer i ryggen og forekommer hos ca. 25 % af 40-årige danskere, og omtrent lige hyppigt hos mennesker med og uden rygsmerter. Man kan altså godt have en diskusprolaps, der kan ses på en skanning, uden at det gør ondt. Når en diskus prolaps giver smerter, er det typisk fordi den irriterer en af de nerver, der går fra ryggen ud til benene.

  Læs artikel

 • Ryg, Brysrygsmerter

  I samarbejde med Henrik Wulff Christensen, kiropraktor, læge, Ph.d. og Mette Jensen Stochkendahl, kiropraktor, Ph.d.

  Symptomerne ’smerter fra brystryggen’ kan opleves meget forskelligt. For eksempel kan det hos nogle føles som om noget er i klemme i ryggen eller noget stikker i ryggen. Andre føler, at noget gør ondt i ryggen. Man kan også føle det, som om der er noget, der spænder eller gør ondt under skulderbladene eller, som der er noget, der trækker om eller mærkes på forsiden af brystkassen. Endelig kan smerterne også føles som en ’pressen’ for brystet.

  Læs artikel

 • Ryg, lændesmerter, langvarige/kroniske

  I samarbejde med Alice Kongsted, kiropraktor, ph.d.; Lone Kousgaard, kiropraktor

  Langvarige lændesmerter bliver ofte kaldt ”kroniske”. Kronisk betyder i denne sammenhæng, at smerterne har været til stede i minimum 3 måneder, men det betyder ikke, at smerterne ikke kan forandre sig eller helt forsvinde. Derfor er det i virkeligheden mere beskrivende at tale om langvarige smerter og tilbagevendende eller episodiske smerter.

  Læs artikel

 • Ryg, hold i ryggen

  I samarbejde med Alice Kongsted, kiropraktor, ph.d.; Lone Kousgaard, kiropraktor

  ”Hold i ryggen”, ”en nerve i klemme” og ”låsning i lænden” er nogle af de mange betegnelser, der bruges om smerter i ryggen, der kommer pludseligt. Smerterne kan være så voldsomme, at de gør dig stort set ude af stand til at bevæge ryggen. Hold i ryggen kan i nogle tilfælde også give smerter, der mærkes og nærmest stråler ud i benene.

  Læs artikel

 • Ryg, Lændesmærter

  I samarbejde med Alice Kongsted, kiropraktor, ph.d.; Lone Kousgaard, kiropraktor

  Lændesmerter kan defineres som smerter i området, der strækker sig fra det nederste ribben til overgangen mellem balle og lår. Smerter i lænden er den hyppigste form for smerter fra muskler og led, og er så almindelige, at godt halvdelen af alle voksne vil opleve at have lændesmerter i løbet af et år,

  Læs artikel

 • Ryg, diskusprolaps - nu kan du få et særligt tilskudberettiget forløb

  I samarbejde med Eva Eriksen m.fl.

  Operation kan ofte undgås, hvis diskusprolaps konstateres hurtigt og håndteres rigtigt Ondt i ryggen med smerter, der stråler ned bag i benet, kan skyldes diskusprolaps. Det er vigtigt, at du bliver undersøgt hurtigt og grundigt, så den rigtige diagnose kan blive stillet. På den måde kan sygdomsforløbet blive kortere og langt de fleste kommer sig uden operation. Læs mere nedenfor.

  Læs artikel