Det er bedst at holde sig i gang, når man har ondt i ryggen.
Det er bedst at holde sig i gang, når man har ondt i ryggen.

 

Børn får også ondt i ryggen

Ondt i ryggen er en folkesygdom, det ved vi vist alle sammen. Nu viser ny forskning desværre, at det også gælder vores børn. Resultaterne peger på, at næsten ni ud af ti børn - 86 % - i alderen 11-13 år lider af ondt i ryggen. Mere end hver syvende er så hårdt ramt, at de lider af stærke, tilbagevendende rygsmerter.

”Jeg blev overrasket over, at tallet var så højt,” fortæller Ellen Årtun, kiropraktor og ph.d.-studerende ved Institut for Idræt og Biomekanik på Syddansk Universitet, der har stået bag undersøgelsen.

Hun fortæller, at de fleste børn vil opleve, at smerterne forsvinder igen og ikke får betydning for deres liv.

”Men så er der en mindre gruppe, som siger, at de har ofte og stærke smerter, og dem må man tage mere alvorligt. Vi ved, at hvis du har haft ondt i ryggen som barn, så har du det højst sandsynligt også som voksen,” siger Ellen Årtun.

Ondt flere gange

De børn, der deltog i undersøgelsen, blev spurgt ud om deres rygsmerter i to omgange – første gang i 2010 og dernæst to år senere. På de to år voksede andelen af de børn, der lider af stærke og tilbagevendende rygsmerter, fra 14 % til 20 %.

Lise Hestbæk, der er seniorforsker på Nordisk Institut for Kiropraktik og Klinisk Biomekanik, kan fortælle, at det er første gang, at det dokumenteres, at der er en afgrænset gruppe børn, som har både kraftige og vedvarende rygsmerter.

”Det giver nogle rigtig gode perspektiver til, at vi kan lave noget målrettet forebyggende for lige præcis den gruppe,” fortæller Lise Hestbæk.

Hun siger, at det hurtigt kan blive en dårlig vane for barnet at blive hjemme, hver gang det har ondt i ryggen.

”Men vi ved i dag, at det handler om at holde sig i gang og at etablere gode vaner - både for voksne og børn. Den bedste måde at leve på, når man har rygsmerter, er at blive ved med at være aktiv, med både idræt og bevægelse også mens man har ondt,” siger Lise Hestbæk.

Kilder: Syddansk Universitet og Nordisk Institut for Kiropraktik og Klinisk Biomekanik.


Fik du læst det sidste nyhedsbrev, ellers se det her