Underlaget kan snyde på denne årstid, og pludselig ligger man dér...
Underlaget kan snyde på denne årstid, og pludselig ligger man dér...

Faldet i uføre i vinterens sjap?

Hvad gør du, hvis du vrider om på foden for eksempel på et glat underlag? Her får du nogle gode råd til førstehjælp, hvis du oplever pludselige smerter i foden eller anklen.

Pludselige smerter i foden kan opstå, hvis du vrider om på anklen under løb eller ved, at du glider på et iset eller glat underlag, men de kan også opstå, hvis du sætter pludseligt af for eksempel i badminton. Smerterne kan være så kraftige, at du ikke kan lægge vægt på benet. De kan også føles som et kraftigt jag i foden, der aftager efter lidt tid.

Giv dig selv førstehjælp

Hvis du er alene, når skaden sker, så lav en lille test, hvor du forsøger at mærke efter om det er muligt at bevæge tæerne, vippe med foden og støtte på benet. Hvis du er sammen med andre, så få dem til at gøre det for dig. Hvis du slet ikke kan støtte på foden, skal du selvfølgelig undersøges på skadestuen. Du skal behandle med is, hvis der ikke er tegn på en større skade og du kan støtte på foden, efter det man kalder RICE-princippet. Se i boksen til højre, hvordan du børbehandle med isen, eller ved at klikke her. Hvis smerterne og den eventuelle hævelse mindskes over de næste dage, er der sandsynligvis ikke sket en større skade. Hvis smerterne ikke aftager, eller hvis de bliver værre, bør du blive undersøgt.