Nakkesmerter er meget almindelige. Faktisk har omkring hver fjerde person problemer i nakken med jævne mellemrum. I dette nyhedsbrev kan du læse om smerter i nakken. Du kan også møde en kvinde, der med hjælp fra en kiropraktor har undgået operation for en diskusprolaps i nakken.
Nakkesmerter er meget almindelige. Faktisk har omkring hver fjerde person problemer i nakken med jævne mellemrum. I dette nyhedsbrev kan du læse om smerter i nakken. Du kan også møde en kvinde, der med hjælp fra en kiropraktor har undgået operation for en diskusprolaps i nakken.

Nakkesmerter behandles bedst aktivt

Det er meget almindeligt at have nakkesmerter, men heldigvis skyldes det meget sjældent en alvorlig sygdom. Man skal dog ikke ignorere sine nakkesmerter, men derimod gøre noget aktivt ved dem.

 

Hvad er nakkesmerter?

Smerter i nakken kommer i mange 'former'. Smerterne kan komme fra forskellige strukturer såsom muskler, led eller diskus. Med alderen slides alle disse strukturer (populært kaldet "slidgigt"), hvilket kan være med til at gøre nakken mere stiv og nedsætte bevægeligheden. Ofte føler man bare, at det er musklerne, der er overspændte, og at det er dem, der gør ondt, men det kan være meget svært at påvise præcist, hvor smerterne kommer fra.

Nogle mærker, at nakkesmerterne kan trække ud i skulderen eller armen. Disse smerter behøver ikke at komme, fordi en nerve sidder i klemme, men kan være "henviste" smerter fra musklerne i nakken. I nogle tilfælde kan der dog være tale om en diskusprolaps. Hvis smerterne i armen derfor er meget voldsomme eller langvarige kan det være en god idé at blive undersøgt nærmere hos din kiropraktor eller læge.

 

Hvad kan du selv gøre, hvis du får ondt i nakken?

De fleste har bedst af at holde sig aktive og fortsætte med almindelige daglige aktiviteter, selvom nakken gør ondt. Der er faktisk meget der tyder på, at det er det allerbedste, du kan gøre. Hvis der er specifikke ting, som du mistænker, er medvirkende til, at du har fået dine smerter, kan det være en god idé at holde dig fra dem et stykke tid. Det kan også være en god ide at tage lidt smertestillende håndkøbsmedicin i en periode.

 

Behandling, øvelser og smertelindring

Hvis du er bekymret, eller kunne tænke dig yderligere hjælp til at komme af med smerterne, kan du søge hjælp hos din kiropraktor. Udover, at du får en grundig undersøgelse, får du også en sikkerhed for, om der er noget alvorligt galt eller ej. Sammen med din kiropraktor finder I frem til, om der er noget i din hverdag, som du måske bør ændre, samtidig med, at du får lagt en individuel behandlingsplan.

Undersøgelser har vist, at almindelige nakkesmerter der behandles med manipulationsbehandling kombineret med nakkeøvelser, har god effekt.

Manipulationsbehandling, hvor kiropraktoren laver et specifikt tryk på eller stræk af et led, har en smertelindrende effekt og virker afslappende på de omkringliggende muskler. Manipulationsbehandling er en hurtig og ofte effektiv måde at få brudt den onde smertecirkel, så man hurtigere kan komme videre med øvelser og træning. Netop øvelser og træning er oftest det, der skal til, for at opnå en langsigtet effekt.

Ulla far behandling i nakken

Ulla får behandling i nakken

 

Ulla undgik operation for en diskusprolaps i nakken!

Ulla havde, igennem længere tid, forsøgt at ignorere sine smerter i skulderen og armen. Hun havde hele tiden gode forklaringer for sig selv såsom: "Nu har jeg jo malet, nu har jeg jo løftet" osv. En dag, hvor hun var på jagt, måtte hun dog erkende, at hun blev nødt til at søge hjælp. Da var det blevet så slemt, at hun ikke kunne løfte armen, og det gjorde så ondt, at hun måtte sidde op hele natten.

Ullas læge henviste hende til en speciallæge, der foretog en MR-scanning. Den viste, at Ulla havde en diskusprolaps i nakken. Speciallægen opfordrede hende til at kontakte en kiropraktor. Straks derefter påbegyndte Ulla et forløb hos kiropraktoren.

Du kan læse hele historien ved at klikke her

Kiropraktoren viser patienten, hvordan ovelsen skal udfores.

Kiropraktoren viser patienten, hvordan øvelsen skal udføres.