Søg rådgivning og behandling hurtigt, hvis du har gener efter en piskesmældsskade, så er chancen for fuldstændig helbredelse størst!
Søg rådgivning og behandling hurtigt, hvis du har gener efter en piskesmældsskade, så er chancen for fuldstændig helbredelse størst!

Piskesmæld

I dag er erfaringen, at man hurtigst muligt skal søge undersøgelse og behandling, hvis man oplever symptomer, efter man har været udsat for en piskesmældsskade. Når man bliver undersøgt grundigt og får de rette råd til, hvordan man bør forholde sig, er chancen for, at man kommer sig helt over symptomerne størst.

Hvis man har forstuvet sin ankel, vil man få den undersøgt og behandlet hurtigst muligt efter skaden, så den kan hele rigtigt. På samme måde bør man blive undersøgt, hvis man har været udsat for en piskesmældsskade. Det har stor betydning for helingen. Og man nedsætter risikoen for længerevarende symptomer!

 

Symptomer ved en piskesmældsskade

Symptomerne efter en piskesmældsskade opstår typisk efter en trafikulykke, hvor man er blevet påkørt bagfra – oftest i lav hastighed. En piskesmældsskade kan dog også opstå på anden vis, hvor nakken har været udsat for en lignende påvirkning.

Heldigvis oplever langt de fleste kun få eller forbigående gener.

De typiske symptomer, der opstår i forbindelse med en piskesmældsskade, vil være smerter og stivhed i nakken, i skulderområdet og hovedpine. Desuden kan du opleve andre symptomer for eksempel smerter i lænden og i armene. Du kan også opleve andre gener, der dog ikke gør ondt, men er meget ubehagelige og hæmmende, for eksempel svimmelhed, ringen for ørerne og koncentrationsbesvær.

 

 

Behandling

Målet for behandlingen af en piskesmældsskade er selvfølgelig, helt overordnet set, at man slipper af med symptomerne og hurtigst muligt bliver lige så frisk, som før ulykken skete. Kiropraktoren vil gennem sin rådgivning og behandling sikre, at bevægeapparatet, og særligt nakken, er i den bedst mulige tilstand. Derved nedsættes risikoen for langvarige eller kroniske problemer.

For at opnå de bedst mulige resultater, kan flere forskellige indsatser komme på tale, ofte i kombination med hinanden:

• Ro og behandling med is, det gælder især lige efter skaden er sket.
• Vejledning i, hvordan man mest hensigtsmæssigt forholder sig, mens   man heler.
• Manuel behandling, som er behandling, hvor et led manipuleres.   (Formålet med manipulation er at øge bevægeligheden og funktionen,   samt at mindske smerter).
• Supplerende bløddelsbehandling, som er behandling af kroppens   bløddele - især muskler, sener og ledbånd.
• Specielle øvelser.
• Smertestillende medicin.
• Røntgenundersøgelse af nakken foretages oftest, for at sikre at der   ikke er sket alvorlig skade, og i enkelte tilfælde henvises videre til   skanning.

Hvad kan du selv gøre?

Hvis du mærker symptomer efter et uheld er det vigtigt at blive undersøgt, og finde ud af, hvor stor skaden er.

Det er også vigtigt, at du bliver undersøgt, hvis du oplever symptomer eller gener, selvom det er lang tid siden, du var udsat for ”piskesmældet”. Bliv også undersøgt, hvis du synes symptomerne bliver ved, eller hvis de kommer og går.

Selvom du har haft symptomer gennem lang tid, kan der stadig ske forandringer og forbedringer - hvis du får den rette behandling.

Lyt til din krop og til de råd din kiropraktor giver dig. Hav tålmodighed og accepter, at du i en periode måske ikke kan overkomme det samme, som du plejer.